28
юни

OPod – практичен и уютен дом

В урбанизирания свят на масово строителство всеки бързо развиващ се град е поставен
пред предизвикателството как да спести пространство и същевременно да осигури на
живущите практични жилища на достъпни цени. Несъобразното използване на площта
в мегаполисите се оказва голям проблем не само за строителството и
инфраструктурата, а и за всички обитатели.
Същевременно масово можем забележим малки неизползваеми места между сградите
или огромни пусти площи около мостовете – това са част от пространствата, които
вдъхновяват архитекта Джеймс Лау да проектира иновативния градски дом  –  OPod.

Студиото James Law Cybertecture превърна бетонни цилиндри в микро-апартаментите OPod, проектирани да облекчат кризата на пространството в Хонконг, който е известен с най-малко достъпния пазар на жилища в света. Разработен е като прототип за нискотарифни, добре структурирани „умни“ жилища, които биха могли да бъдат позиционирани в празнините между сгради, мостове и други свободни пространства, които до момента са неизползваеми.

Всеки апартамент – тръба тежи около 20 тона и  може да бъде повдигнат със стандартен кран и поставен на ремарке, което позволява да бъде преместен сравнително лесно и безпроблемно на всяка избрана дестинация. Не ви ли напомня на модерен кемпер?
OPod – жилищата могат да се поберат в тесни пролуки между сградите. С ширина от 2,5 метра и с площ от 9,29 кв.м., те могат да се поставят дори едно над друго. Отключването им се осъществява чрез смартфон, а обзавеждането е изпипано до последния детайл.

Всяко жилище зад извитите си бетонни стени съдържа съоръжения за нормално и комфортно живеене. Изцяло остъкленият преден панел се явява като врата и прозорец на жилището, което внася много светлина. Допълнителна естествена светлина се осигурява и чрез осветителни ленти, поставени под рафтовете и лампа, прибираща се в стената. Вътрешните стени са избелени, което намалява индустриалната естетика и създава уют, а матирания дървен под улеснява почистването и придвижването на обитателя.

В интериора е поставена пейка, чиято седалка може да бъде сгъната, за да функционира и като легло, а възглавниците се използват като матрак. Освен това има място за мини хладилник, микровълнова печка, релсов простор и специална стойка, която е предназначена за поставяне куфари.

Задната част на жилището е преградена и по този начин се прави прехода към отделението за баня с душ и тоалетна. Кръглите стени са облицовани с чисти бели шестоъгълни плочки, а подът е покрит с ламаринени дъски, за да се осигури добро отичане на водата.

Цената на микро – апартаментите OPod е приблизително 11 000 британски лири, нужни за създаването им и могат да се отдават под наем за по-малко от 300 паунда на месец. За сравнение средният наем за двустаен апартамент в центъра на Хонконг в момента е над 1500 паунда.
Джеймс Лау успя да ни изненада и да ни вдъхнови. А вие имате ли смели идеи, които ние от Baraka Lab. да сбъднем?