24
мар.

The Kalil House

Франк Лойд Райт – творчеството му е повлияло на всички архитекти
работили в неговото време и след това. Едни от главните заслуги на Райт
се смятат създаването на „къщата на прерията” и „усонийските къщи”
– реализираните в тях идеи и решения и до днес се използват в
строителството на къщи във всички страни по света.

Визията на Франк Лойд Райт за това, което трябва да бъде един дом, не се отнася само до естетиката. Той вярва, че достъпните, добре проектирани резиденции могат да направят по-щастливи хора и като цяло по-добро общество. Този така наречен „усонийски“ стил е представен в около 60 домове, проектирани от Райт от средата на 30-те до края на 50-те. Основна характеристика на тези къщи е ниската им цена. Те обикнавено са едноетажни, често са с Г-образна форма, плоски покриви и изпълнени от евтини материали. Силната визуална връзка между вътрешното и външното пространство е важна характеристика на всички усонийски домове.

Домът Toufic H. Kalil е структура, проектирана от Франк Лойд Райт в Манчестър, Ню Хемпшир, през 1955 г. и е типичен пример за усонийски дизайн. Къщата е поръчана от д-р Туфик и Милдред Калил през 1954 г., като Мортън Делсън, чирак на Райт, ръководи работата по проекта в продължение на три години. Сем. Калил се местят в нея през 1957 г.
Формованите бетонни блокове са основния строителен материал за зидарията.

Характерна за усонийския стил на Райт, къщата Калил черпи красотата си от прости, линейни форми, а не от декоративни детайли. Симетрични редове с правоъгълни отвори на прозорците придават на тежкия бетон усещане за въздушност. Целият имот е с обща площ от 1380 квадратни метра. Самата къща е 128 м2 и се състои от хол, кухня, две спални, две бани и кабинет. Всички оригинални мебели, повечето от които са вградени, все още са непокътнати.

Домът е изграден като се използват около 4800 бетонни блока. Той е построен с южно изложение, съдържа 350 индивидуални стъклени прозорци, които внасят голямо количество естествена светлина. Дървената ламперия в къщата на Toufic H. Kalil е филипински махагон.

От към улицата малките прозорци допускат светлина, но не осигуряват поглед навътре. За разлика от тях, прозорците на основните стаи, които гледат към градините и зеленината отзад са широко отворени.
The Currier Museum of Art в Манчестър, Ню Хемпшир, представящ произведения на изкуството на Моне, Пикасо и много други, през 2019 г. добави в голямата си пъстра колекция и къщата „Toufic H. Kalil“ House. „Това е забележително произведение на архитектурата“, споделят от музея, и е важно да се съхрани за поколенията.