26
фев.

Храмът „Лотус“

Храмът „Лотус“, познат още като Бахайската къща за
Богослужение (Baháʼí House of Worship), се намира в Делхи, Индия.
Дело на Ирано-Американския архитект Fariborz Sahba.

Роден през 1948г. в град Машхад, Иран, в момента живее в Канада. Завършва магистърска степен във факултета по изящни изкуства в Техеранския университет. Проектите му са с редица международни награди и публикации в различни списания и вестници.
Изнасял е лекции по теми свързани с изкуството, архитектурата, управлението на проекти, културата и околната среда като официален гост-лектор в университети, институции на архитекти, професионални международни конференции и организации по целия свят, включително САЩ, Канада, Израел, Китай , Хонконг, Сингапур, Макао, Австралия, Папуа Нова Гвинея, Япония, Малайзия, Индия, Великобритания, Холандия, Германия, Италия, Австрия, Франция, Швейцария, Швеция, Уганда и Южна Африка

Започнал е да проектира храма „Лотус“ през 1976г. Завършен и открит е през декември 1986. Храмът е видян от милиони хора и се е превърнал в едно от най-посещаваните места в Индия.

В индийската иконография лотусът присъства като символ на красота, чистота и олицетворяващ божественото. Архитектът е използвал този индийски символ за да създаде архитектура с неземна красота и простота, въпреки сложната геометрия.

Сградата е съставена от 27 „венчелистчета“ от мрамор, подредени в групи от по три, за да образуват девет страни с по девет врати водещи към централна зала, която е с височина 40 метра и капацитет 2500 души. В централната зала за пода също е използван мрамор, който е внесен от Гърция. Целият комплекс се състои от девет езера и множество градини с обща площ от 26 декара.

Храмът „Лотус“ е носител на множество архитектурни награди и е публикуван в много вестници и списания.

Препоръчвам Ви да изгледате видеото, качено и предоставено от Institution of Civil Engineers , за да научите интересни факти за начина, по който е построен целия комплекс.

BOOK: architectural_blossoming_of_the_lotus