11
фев.

Кубичните къщи в Ротердам

Откриването на Ротердамския вариант на кубичните къщи през 1984г. Дело на
датския архитект Пиет Блом.

Техният първообраз е в град и община Хелмонд в южна Нидерландия, провинция
северен Брабант. И те са дело на Пиет Блом.

Разработил дизайна още през 1974г. и създава три тестови версии. И чак след това през 1977г., 18 кубични къщи са построени в Хелмонд. През същата година е създаден и дизайнът на кубичните къщи в Ротердам.

По план е трябвало да има 55 къщи като отях са изпълнени 38 + 2 суперкуба. Целта на Пиет Блом е да пресъздаде  „ село в града“. Всяка от къщите символизира дърво и са свързани помежду си. Създават чувството за „жилищна гора“ – woonwoud.

Стените са под ъгъл 55 градуса. Разбира се не е много функционално, но пък са забавни и любимо място за потребителите на инстаграм. Радват се на голям туристически интерес което е породило неудобства за техните  обитатели за това едната къща е превърната в атракция със свободен достъп.

Къщите са на три нива. Като над входа са кухнята и холът …, но най-добре изгледайте видеото след статията на Kristen Dirksen тя ще Ви разведе в една от забележителните къщи и ще Ви запознае със собствениците – Lilian & Mitch. От тях ще научите и за начина на живот в една от тях  и техния чар и уют.